Sivut

perjantai 30. syyskuuta 2011

Naapuri

Luin tuossa muutama viikko siteen Marius Ivaškeviciuksen "Naapuri" näytelmän ja aattelin nyt vähän ruotia sitä teille.

Lyhykäisyydessään "Naapuri" kertoo naapurustossa tapahtuneesta murhasta ja sen selvittelystä. Kun takakannen juoniselostuksen lukee luulee tarttuvansa aivan tavalliseen murhamysteeri näytelmään. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin.

"Naapuri" on täynnä hyviä kohtauksia, jotka olisi mielenkiintoista toteuttaa lavalla, tai vaikkapa ohjata. Haastetta kokonaisen näytelmän ohjaamisessa kuitenkin varmasto olisi, sillä kohtaukset eivät liittyneet välttämättä toisiinsa ja ajassa hypittiin kymmeniäkin vuosia eteen- ja taaksepäin.

Näin jälkikäteen mietin, että jos olisin enemmän tietoinen Liettuan historiasta olisin varmasti ymmärtänyt näytelmän sanomasta vähän enemmän.  Ivaškeviciuks on liettualainen näytelmäkirjailija ja hän on syntynyt vuonna 1973. Uskonkin "Naapuri"n käsittelevän jossain määrin Liettuan Neuvostoliiton vallanalla ollutta aikaa.

Suosittelen kyllä "Naapuri" näytelmän lukemista, mutta ehkä kuitenkin mieluiten sellaisille jotka ovat joko erittäin avoimia kaikenlaiselle kirjallisuudelle tai ns.moderni näytelmäkirjallisuus on entuudestaan tuttua.

(Harmi vaan en löytänyt netistä yhtän hyvää kuvaa näytelmästä.)


Lämpimiä syyspäiviä!
ZikZak

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti